bookblog.ro

---

Ai toata viata inainte

Scris de • 3 July 2007 • in categoria Lit. contemporana

Autor: Romain Gary
Rating: Romain Gary - Ai toata viata inainte rating - recenzii carti

Romain Gary - Ai toata viata inainte - recenzie carti"...nu tin neaparat sa fiu fericit, prefer mai degraba sa traiesc".

Un baietel arab, Momo (prescurtarea de la Mohamed - nume prea lung pentru a striga pe cineva) este crescut intr-un mediu promiscuu de o batrana evreica care nutreste o ciudata admiratie fata de Hitler. Lumea sa este una plina de curve, pesti, travestiti, copii parasiti si crescuti in asezaminte asemanatoare, administrate de foste curve.

"Fericirea e o porcarie imensa si cineva trebuie s-o ajute sa coboare cu picioarele pe pamant."

Vocea naratorului este cea a lui Momo, ceea ce confera stilului o naivitate a limbajului si o profunzime ingenua a ideilor. O mare calitate este umorul care se datoreaza tocmai formei narative, desi acest ton, datorita lipsei de fluctuatii, risca sa plictiseasca.
Lumea lui Momo este formata din dualitati al caror antagonism incearca sa-l inteleaga si sa-l explice. Puncteaza cu ironie discriminarile la care sunt supusi strainii din Franta contemporana, trasand mereu paralele cu cele indurate de evrei (reprezentati de madam Rosa) in vremea celui de al doilea razboi mondial. Observa cu precizie deosebirile de clasa, lipsa sa de educatie si perspective si lupta cu siretenie copilareasca impotriva limitarii sale la lumea in care s-a nascut.

Dar cu siguranta ca cele mai puternice randuri sunt cele in care este dezvaluita relatia deosebita dintre Momo si madam Rosa. Chiar daca initial traim cu impresia ca este pe punctul de a o dispretui, atasamentul lui Momo fata de madam Rosa impresioneaza profund. Dualitatea dintre batranetea madamei Rosa si tineretea lui Momo este o tematica adanc exploatata si analizata. Pe parcursul romanului pare chiar ca si titlul romanului provine din constatarea apatica a lui Momo ca mai are toata viata inainte.

Romain Gary indeplineste dificila sarcina de a patrunde in mintea unui copil, de a privi prin ochii lui o lume terifianta si otravitoare, si de a descoperi totusi intr-un mod absolut surprinzator, o lume fermecatoare. Probabil tocmai de aceea el a castigat cu acest micut roman al doilea premiu Goncourt sub numele de Emile Ajar. Adica prestigiosul premiu a fost decernat de doua ori unui scriitor absolut necunoscut.

Este un roman care m-a fermecat prin umor, puterea de a descoperi partea frumoasa a lucrurilor celor mai urate si prin incredibila putere a dragostei. Va recomand sa cititi aceasta carte atunci cand veti avea nevoie de ceva proaspat si optimist, atunci cand credeti ca ati uitat de ce lumea e frumoasa si ca aveti toata viata inainte.

Despre Ai toata viata inainte si aici.

O recenzie de: Ana-Maria Petritan

Citeste cele 8 COMENTARII si spune-ti parerea!

 1. pepi333 spune:

  Pentru mine e cea mai buna carte din colectia Cotidianul, dar adevarul este ca am citit numai 4 :(, dar am toata viata inainte :P.

  raspunde

 2. Silviu Toma spune:

  As mai remarca un fapt: cartea a mai fost publicata in ’45 mi se pare, in limba romana. Efortul celor de la Cotidianul este cu atat mai laudabil: sa scormonesti in “arhiva” si sa reeditezi ce este foarte bun, sa ai incredere in public dar si un intuitia ta cand te hotarasti sa reeditezi cartea.
  Pentru mine scriitorul era un necunoscut pana cand am citit cartea si daca nu o scoteau cei de la Cotidianul cine stie daca ma intalneam cu el.

  raspunde

 3. Anca spune:

  exact de ce aveam nevoie, really:) ce ai zis la sfarsit m-a convins: cumpar cartea! mersi:)

  raspunde

 4. Eddie spune:

  Era imposibil sa fie publicata in ’45 in romana din moment ce a fost scrisa cu treizeci de ani mai tarziu… :)

  raspunde

 5. Ovidiu spune:

  AS dori sa stiu daca unde as putea sa gasesc cartea “ai toata viata inainte-Romain Gary”

  raspunde

 6. Ana-Maria spune:

  @Ovidiu – cartea a fost publicata in Colectia Cotidianul, asa ca poticauta in librariile care au colectia de la ei sau in anticariate.

  raspunde

 7. iulia spune:

  pentru ovidiu: daca vrei, iti pot trimite cartea in format electronic:)

  raspunde

 8. Ovidiu spune:

  Va multumesc pentru informatie. Vreau sa va spun ca eu am citit deja cartea; o cunostinta a xeroxat-o de la biblioteca judeteana din Timisoara, dar as vrea sa am cartea si in biblioteca mea(comentarii pe marginea ei sunt de prisos)

  raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro