bookblog.ro

---

Jocul lui Ender

Scris de • 4 December 2007 • in categoria SF/Fantasy

Autor: Orson Scott Card
Rating: Orson Scott Card - Jocul lui Ender rating - recenzii carti

Orson Scott Card - Jocul lui Ender - recenzie cartiJocul lui Ender este una dintre acele carti pe care nu poti sa le descrii prea bine fara sa faci si cateva spoilere in privinta subiectului, dar o sa incerc sa nu stric placerea celor interesati de ea.

Trebuie sa caut serios in arhiva ca sa gasesc ultima carte SF despre care am scris; aceasta se numeste Solaris, iar recenzia aparea candva in martie. Cele doua romane pot fi comparate in privinta accentului pus pe trairile interioare ale personajelor principale, insa in timp ce Solaris este in esenta un roman psihologic, Jocul lui Ender are si suficienta actiune pentru amatorul de SF-uri mai spectaculoase.

Povestea cartii despre care vorbim aici se desfasoara in secolul XXII, la o perioada destul de lunga dupa ce rasa umana a facut contact pentru prima data cu o rasa extraterestra. Acestia (o rasa insectoida) se dovedesc a nu avea intentii prea bune in privinta comunicarii cu oamenii, si lanseaza doua invazii asupra Terrei, invazii respinse cu mari eforturi. In prezent, pamantenii traiesc cu amenintarea unei noi invazii, fapt care duce la o solidarizare intre superputerile de pe glob.

Actiunea propriu zisa se desfasoara in jurul scolii de lupta create pentru antrenarea si dezvoltarea copiilor talentati pentru a deveni viitori comandanti ai flotei stelare.

Personajul principal, Ender, este un tanar in varsta de 6 ani (si in acelasi timp un Terţ - al treilea copil al familiei, pe un pamant deja suprapopulat unde fiecare familie nu poate avea decat 2 copii) ales pentru scoala de lupta, in dauna fratelui sau mai mare (Peter), care a fost respins din academie pentru tendintele sale violente.

Inca de la aceasta varsta, Ender este pus in situatia de a se descurca de unul singur, atat in fata colegilor de scoala care il detesta, cat si in fata lui Peter, ale carui iesiri violente nu sunt temperate decat de catre Valentine, sora celor doi (si singura persoana care il iubeste cu adevarat pe tanarul Ender).

Aruncat de la aceasta varsta intr-o lupta pentru supravietuire la academie, Ender este pus in fata unor situatii agresive si nedrepte din partea antrenorilor sai si in acelasi timp lasat sa se descurce cu singuratatea si distanta fata de sora sa.

Antrenamentele de la academie constau in jocuri de razboi ce devin din ce in ce mai tacticizate si dificile pentru Ender, care devine treptat in ochii tuturor geniul militar capabil de a salva omenirea. La scurt timp, Ender este trimis sa-si definitiveze antrenamentul la Scoala de Comanda.

In timp ce Ender castiga jocurile de razboi de la academia spatiala, pe Terra, Peter si Valentine reusesc sa intre in politica mondiala cu ajutorul textelor online pe care le redacteaza si semneaza cu doua alter-egouri, Locke si Demostene. Aceste doua nume prind foarte repede o influenta uriasa prin discutiile pe care le lanseaza online.

Catre final, jocurile pe care le infrunta Ender la Scoala de Comanda devin din ce in ce mai grele, jocuri care il indreapta atat catre implinirea scopurilor superiorilor sai, cat si catre un adevar dureros.

Poate cel mai interesant moment al romanului consta in ironia inversarii rolurilor, Ender devine Peter - fratele pe care l-a urat mereu, iar Peter devine Ender - asa cum foarte putini se asteptau. Nu am de gand sa spun in ce consta aceasta inversare, intrucat nu as face decat sa stric placerea lecturii.

Asta, precum si celelalte adevaruri la care ajunge Ender in cele din urma fac din romanul lui Orson Scott Card unul excelent, minunat planificat si foarte bine pus pe hartie.

Mai ramane de spus doar ca Jocul lui Ender a castigat Premiul Nebula in 1985 si Premiul Hugo in 1986.

Scrisa de Alin Gogan





Citeste cele 37 COMENTARII si spune-ti parerea!

  1. thais spune:

    Este unul din cele mai bune SFuri pe care le-am citit…mi-a ramas intiparit in minte mai ales pasajul in care Valentine incearca sa-i explice lui Ender ca nimeni nu-si poate controla viata in totalitate:
    “The best you can do is choose to fill the roles given you by good people, by people who love you”.

    raspunde

  2. Anca R spune:

    Mi-a placut foarte mult cartea. “Rezolvarea” povestii este geniala si emotionanta.

    Am inteles ca “Vorbitor in numele mortilor” si “Xenocid” ar fi chiar mai bune decat “Jocul lui Ender”.

    raspunde

  3. richie spune:

    O carte superba, citita de mine acum peste 10 ani in timpul liceului. La fel si continuarile, nu stiu daca mai bune, dar considerabil mai lungi. Eu le vad ca un intreg. Si am gasit o a 4 carte care ar incheia “Saga lui Ender” – Copiii Mintii. Nu mai vorbesc de “Saga Umbrelor” cu alte 4 carti care exploreaza acelasi univers fantastic a lui O. S. Card.

    raspunde

  4. Jen spune:

    ‘copiii mintii’ chiar incheie saga. initiala ‘xenocid’ si ‘copiii’ trebuiau sa intre intr-un singur volum, dar ar fi iesit prea mare.

    raspunde

  5. Skandalouz spune:

    Am citit Jocul lui Ender prin 1997 si apoi Vorbitor in numele mortilor si Xenocid in limba engleza, format electronic. Anul trecut le-am gasit editate de Nemira si le-am comandat impreun cu restul de 4 aparute (Copii mintii si Saga Umbrelor) fara sa mai stau pe ganduri.
    Si da, si eu cred ca Vorbitor in numele mortilor e cel putin la fel de buna ca Jocul lui Ender :). Nu le ratati!!
    O carte/serie foarte inteligenta.

    raspunde

  6. carmen spune:

    Eu as vrea sa stiu un copil de 6 ani isi poate imagina actiunea carti? hmm nu prea cred, insa cand credeti ca ar trebui sa-i recomand baiatului aceasta carte?

    raspunde

  7. Tezeu spune:

    Atunci cand nu mai poti recomanda carti…

    raspunde

  8. Laura spune:

    WOW! Asta e o serie de carti cu atevarat superba! Am citit carte dupa carte cu sufletul la gura. Orice iubitor de SF ar trebui sa o citeasca pentru a putea sa isi faca o parere subiectiva despre ea.

    raspunde

    • Magdalena spune:

      Nu sunt iubitoare SF ,ba din potriva dispretuiesc SF ,dar nu pot sa zic ca nu mi-a placut cartea.Nu o fi cartea mea preferata ,dar e ok.

      raspunde

  9. Eugen spune:

    Pare extrem de interesanta cartea. Sper sa-mi mai fac timp sa trec printr-o librarie in curand.

    raspunde

  10. Eugen spune:

    Scuze ca am facut dublu post, dar voiam sa va intreb ceva despre “Saga lui Ender”. In ce ordine ar trebui sa citesc cartile(Copiii mintii, Xenocid, Jocul lui Ender)?

    raspunde

  11. Skandalouz spune:

    1.Jocul lui Ender
    2.Vorbitor in numele mortilor
    3.Xenocid
    4.Copii mintii

    === (epopeea lui Bean) ===
    5.Umbra lui Ender
    6.Umbra Hegemonului
    7.Umbra marionetelor
    8.Umbra uriasului

    raspunde

  12. Eugen spune:

    Mersi mult pentru clasificare. Of, dar sunt cateva volume, nu gluma…

    raspunde

  13. Skandalouz spune:

    Well, primele 3 sunt cele mai bune. Restul, daca nu esti un fan inrait, le poti lasa pe mai tarziu :)

    raspunde

  14. Jen spune:

    chiar poti sa citesti ‘xenocid’ fara sa continui cu ‘copiii mintii’? totusi sunt legate foarte strans.

    raspunde

  15. Skandalouz spune:

    Mda, mie nu prea mi-a placut Copii mintii dar probabil ca ai dreptate. Ca sa ai un final trebuie sa citesti si Copii mintii.

    raspunde

  16. Laura spune:

    Mie am citit tot ciclul Ender si mi-a placut mult. E mai diferit de alte romane SF, construieste o lume noua careia trebuie mai intai sa ii inveti regulile ca sa te descurci intre paginile ei. :) Lectura placuta!

    raspunde

  17. iren iam spune:

    Am citit dintr-o rasuflare “Jocul lui Ender” si m-a impresionat faptul ca omenirea nu reuseste sa descifreze ratiune de a fi a gandacilor(ni se intampla in viata de zi cu zi sa consideram ca o persoana are fata de noi numai ganduri rele). Este o carte captivanta, cu un ritm sustinut, fara termeni care sa ingeuneze intelegerea.In cazul in care un cunoscut mi-ar cere o carte SF, nefiind fan al genului i-as recomanda-o cu cea mai mare caldura.

    raspunde

  18. geocosmogon spune:

    Interesanta carte! Pakt k am citito aq vreo 7-8 ani. Cre k aq nu mi-ar mai placea aja de moolt dak aj citi-o, kiar ji pt prima data. Sincer s fiu este km departe de “Vorbitor in numele mortzilor” dpdv al valorii ji nu in sens pozitiv. Dar… Un roman de referintza anyway. Geniul lui Scott Card este pana la urma evident in modul in kre trateaza relatiile interspecii( de fapt relatiile om-specie extraterestra inteligenta) ji ma mir k autorul articolului nu s-a prea legat de acest aspect-stiti VOI-jocul q uriajul-ji probabil acela este cel mai interesant moment al romanului. Dar fie…

    raspunde

  19. Skandalouz spune:

    @geocosmogon: Eu nu reusesc sa citesc comentariul tau :| Mi se pare lipsa de respect aceasta ortografie, in primul rand fata de tine si apoi fata de restul cititorilor.

    raspunde

  20. Alin spune:

    @geocosmogon: e o recenzie, nu puteam sa ma refer la fiecare aspect al cartii. a, si incearca sa scrii si tu ca restul lumii, kthnksbye.

    @Skandalouz: no comment :D

    raspunde

  21. geocosmogon spune:

    imi cer sincer scuze pentru cei care s-au simtit jigniti de modul in care am scris acel comentariu. au tot dreptul.

    si de asemenea, ok alin, accept faptul ca a fost doar o recenzie desi, strict dupa gusturile mele, as fi preferat sa arate altfel.

    in plus, as vrea sa stiu daca pot intalni pe aici si scriitori de sf/fantasy si nu doar critici, autori de recenzii etc. cu care sa pot sa schimb una-doua pareri

    in final… a citit cineva lois mcmaster bujold? s-au editat cartile ei in romania? daca da cand? oricum as fi recunoscator celui care imi poate da detalii

    multumesc pentru intelegere

    raspunde

  22. Jen spune:

    de lois mcmaster bujold a aparut ‘blestemul chalionului’ la editura tritonic -> http://tritonic.ro/isbn-978-973-733-112-0.htm

    sunt anuntate si celelalte doua carti din serie, dar nu stiu cand. pentru mai multe detalii intreaba pe http://tritonic.ro/blog

    raspunde

  23. Marius spune:

    Copiii mintii nu incheie saga lui ender pentru ca mai exista in lucru un nou volum al seriei: “Ender in exile”.
    La fel si in cazul seriei umbrelor mai exista tot in faza de lucru o a 5 a carte: “Shadows in flight”

    Eu mai am de citit doar Copiii mintii din saga lui ender si Umbra marionetelor, Umbra uriasului din seria umbrelor, dar pana acum mi s-au parut geniale.

    Cat despre faptul ca ar fi mai bune sau mai proaste continuarile atat la seria ender cat si la cea a umbrelor eu consider ca sunt doar diferite. Continuarile din seria ender se axeaza pe dezbaterea unor probleme etice, iar continuarile seriei umbrelor se axeaza pe probleme politice si de strategie.

    raspunde

  24. ada spune:

    Eu am citit deocamdata doar “Jocul lui Ender” si fara sa fiu un fan al genului, consider ca e o carte de referinta care m-a imbogatit spiritual extraordinar.Insa sant nedumerita:”Jocul lui Ender” e apreciata ca fiind literatura sf,de aventura si atat..
    Nu se poate,cred, sa ignori intr-atat accentele psihologice ale cartii.Citind cartea, mi-am recunoscut multe din trairile lui Ender, atat de sublim redate in paginile cartii.Tind sa cred ca si alti cititori s-au recunoscut in “Ender”.Si atunci imi permit sa reformulez genul cartii.”Jocul lui Ender” este o formidabila creatie sf, de aventuri, psihologica, un veritabil “manual de supravietuire” in orice lume!

    raspunde

  25. Pingback: Me, Myself and Skandalouz » Blog Archive » Jocul lui AlexENDER

  26. axl. spune:

    e o carte buna, un SF clasic, dar sa nu exageram cu ea. Accentele mai serioase, antropologice, abia în “Vorbitor în numele morţilor” înecp să-şi facă prezenţa.

    raspunde

  27. Cojo spune:

    Salutari! Eu am citit Jocul lui Ender,Vorbitor in numele mortilor si Xenocid asta prin liceu… oricum pana azi am trait cu impresia ca astea sunt toate cartile…am recomandat cuiva si aici am descoperit de fapt crudul adevar..:(( Stie cineva unde pot gasi continuarile in format electronic….as fi recunoscator Salutari

    raspunde

  28. miro spune:

    salut. am recitit de curand cartile din enderverse (cele doua serii) si vroiam sa le fac o recomandare celor carora le-a placut “ender’s game” – ar trebui sa incercati “the hunger games”. mie mi-a adus aminte de ender combinat cu lord of the flies si un pic de truman show :)ciudat, dar surprinzator chiar merge
    (un ultim sfat -incercati sa o cititi in original, in engleza…. traducerea in romana desi fidela pierde mult din intensitatea originalului)
    ps.am toate cartile din enderverse cat si the hunger games in format electronic

    raspunde

    • Laura spune:

      am găsit comentariul dumneavoastră și aș fi încântată să am aceste cărți în format electronic… deocamdata nu pot spune ca le am în format fizic, le-am citit de la bibliotecă, dar pe viitor urmăresc să le achiziționez

      raspunde

  29. Xenocid spune:

    In comparatie cu Solaris, Seria Ender cartiga deoarece isi transmite mesajul clar, placut. Desi ambele romane descriu cate un univers SF in care regasim toate elementele vietii cotidiene, versunea lui Orson lasa urme mai adanci pe sufletul cititorului.

    In intimpinarea celor care-l compara cu “Vorbitor in numele mortilor”: daca scoateti acest volum in afara seriei obtineti doar un roman SF placut. Nu uitati ca Ender’s game este un exordiu al unui univers care se consuma de-a lungul a aproape zece volume.

    raspunde

  30. Pingback: Și copii gândesc | Cristina Cristea

  31. Pingback: Ender’s Game

  32. marty spune:

    Acum dupa ce am citit aceasta opera fabuluasa nu pot sa spun decat ca noi, oamenii de rand ,am avea o viziune mult mai restransa asupra vietii daca genii precum Orson nu s-ar fi nascut.
    Personal nu m-au uimit neaaparat situatiile imposibile in care erau aruncate personajele din carti, m-au fascinat in principal personalitatile incredibil de reale si conflictele psihologice .
    Se creeaza lumi atat de reale ca parca simti ca respiri si gandesti in acelasi timp cu personajele.
    Si cand te gandesti ca in ziua de azi aceste capodopere in toata regula sunt abandonate de adolescenti pentru serii ca “Twilight “.
    Ca sa fiu sincera am 14 ani si nu imi dorisem sa citesc aceste carti din pura incapatanare a unui copil ce-si aude parintele zicand”citeste si tu altceva in afara de tampenii,de exemplu Jocul lui Ender”,dar atunci cand am deschis priul volum nu l-am mai putut abandona,dupa ce am citit primul paragraf.
    Cate copii ieftine ale lieraturii de calitate se afla pe piata nici nu-mi pot imagina,totusi dupa ce am citit o saga atat de captivanta nu pot sa nu fiu suparata cand ma gandesc cati alti tineri din generatia mea trateaza cu dispret aceste carti recomandate de adulti fara sa stie ca in realitate noi putem intelege mai bine decat ei,caci si Ender a pornit la fel ca noi si s-a transformat in “unealta umanitatii” din proprie vointa.
    Personal cel mai mult mi-a placut “Copii mintii”,desi intreaga serie imi va ramane intiparite in inima.

    raspunde

  33. Radu spune:

    Asta ar trebui sa fie o recenzie ? Daca da, e de toata jena. Sunt comentarii mult mai folositoare.

    raspunde

  34. Victor Calin spune:

    Tocmai am terminat de citit toate romanele din Ender’s Universe (Seria Jocul lui Ender, Seria Umbrelor, Seria Primul Razboi formic plus alte doua carti).

    Dupa ce m-am documentat inainte despre ordinea ideala de a fi citite aceste carti (15 pana in prezent) va recomand alegerea mea. (subliniez, va recomand)

    Din punctul meu de vedere cea mai buna ordinea este cea CRONOLOGICA (asta daca ai de gand sa citesti absolut toate cartile), cu mentiunea ca trebuie sa incepi, evident cu Jocul Lui Ender.

    Asadar, iata ordinea recomandata de mine:

    1: Jocul lui Ender
    2. Eart Unaware (Primul volum din First Formic War)
    3. Earth Afire (A 2-lea volum din First Foormic War)
    4. Earth Awakens (Al 3-lea volum ce incheie trilogia First Formic War)
    5. The Swarm (va fi lansata pe 2 August 2016, primul volum din seria Second Formic War)
    6. The Hive (va fi lansata in 2017, al 2-lea volum din seria Second Formic War)
    7. The Qeens (va fi lansata in 2018, al 3-lea volum ce incheie trilogia Second Formic War)
    8. Umbra lui Ender (actiunea este oarecum similara cu cea din Jocul lui Ender dar este scrisa din perspectiva lui Bean)
    9. A war of gifts (optional)
    10. Umbra Hegemonului
    11. Umbra Marionetelor
    12. Umbra Uriasului
    13. Ender in Exile
    14. Shadows in Flight
    15. First Meetings (optional)
    16. Vorbitor in numele mortii
    17. Xenocide
    18. Copii Mintii
    19. Shadows Alive (nu se stie inca data exacta de lansare, insa va fi ultima carte ca si cronologie si va lega Seia Jocul lui Ender de Seia Umbrelor)

    *cartile cu titlu in engleza nu sunt inca publicate in limba romana dar va pot spune ca nu e o lectura grea, pentru cite nu a mai citit carti in limba engleza poate fi un bun inceput; exista si audiobook-uri de foarte buna calitate pentru aceste carti in limba engleza.
    *pentru mai multa imaginatie exista si benzi desenate

    Calatoria cronologica se intinde pe aproximativ 4000 de ani dar este usor de urmarit, poate una din cele mai “soft” serii SF; ideala pentru incepatori.

    Spor la citit!

    raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro