bookblog.ro

5 cărți în 5 minute

Scris de • 24 May 2016 • in categoria 5 Cărți în 5 minute

Sticletele

Sticletele de Donna Tartt
Ne-am ieșit cu toții complet din minți

Ne-am ieșit cu toții complet din minți de Karen Joy Fowler
Cavalerii Pardaillan Vol 3

Cavalerii Pardaillan Vol 3 de Michel Zevaco
Anamneza

Anamneza de Ana Săndulescu
Sociologia mișcărilor sociale. De ce se revoltă oamenii

Sociologia mișcărilor sociale. De ce se revoltă oamenii de Ionel Nicu Sava

În timp ce soarele și-a intrat în drepturi, anunțând venirea verii, noi ne aducem aminte, cu drag, de cărțile citite și recenzate de către echipa bookblog.ro.


 

Sticletele

Titlu: Sticletele
Autor: Donna Tartt
Rating:
Editura: Litera
Anul aparitiei: 2015
Traducere: Justina Bandol
Numar pagini: 1120
ISBN: 978-606-741-532-2

Câștigător al Premiului Pulitzer 2014, Sticletele este un roman despre care s-a vorbit și se va vorbi multă vreme de acum înainte. Deși intimidantă la prima vedere, cartea Donnei Tartt va cuceri de partea ei pe oricine se încumetă la o călătorie de peste 1000 de pagini, fiind un bildungsroman excepțional, care ajunge să-și construiască propriul univers, de sine stătător, plin de tot ce și-ar putea dori un cititor împătimit de la un roman. O scenă enormă de artă și violență, marcată de frumusețe pură și pierderi zguduitoare.

Pentru cei care sunt atrași ca un magnet de o carte atunci când ecranizarea ei se apropie, filmul „Sticletele” va fi produs de Brett Ratner, regizorul filmelor „Ora de vârf” și „Dragonul Roșu”, alături de Brad Simpson, producătorul „Jocurilor foamei”.

CITEȘTE RECENZIA INTEGRAL

  • Plusuri

    Povestea atât de simplă ca fir narativ și de complexă în construcție. Limbajul meșteșugit care te prinde în mrejele sale.

  • Recomandari

    Cititor să fii și cartea asta este pentru tine. Are atât de multe teme pe care le abordează și o gamă atât de largă de personaje încât îmi e greu să cred că nu există în ea ceva pentru fiecare.


 

Ne-am ieșit cu toții complet din minți

Titlu: Ne-am ieșit cu toții complet din minți
Autor: Karen Joy Fowler
Rating:
Editura: Litera
Anul aparitiei: 2015
Traducere: Mirella Acsente
Numar pagini: 352
ISBN: 978-606-741-533-9

Poveștile despre familii disfuncționale sunt mereu (cel puțin) interesant de urmărit și au servit drept „schelet” pentru nenumărate cărți, filme și seriale de succes. Fie că e vorba de situații dramatice sau, dimpotrivă, comice, e în firea noastră să absorbim fiecare detaliu al unei povești despre o familie de genul. Până la urmă, e aproape imposibil să nu arunci măcar o privire în curtea (sau, în acest caz, viața) altuia.

Ne-am ieșit cu toții complet din minți amestecă ideea unei familii diferite cu niște întorsături de situație neașteptate și cu un înduioșător substrat despre relațiile dintre oameni și animale și drepturile acestora care vor reuși, cu siguranță, să scoată un awww chiar și de la cea mai greu de impresionat persoană.

CITEȘTE RECENZIA INTEGRAL

  • Plusuri

    Semnalul de alarmă tras de autoare privind drepturile animalelor, relația înduioșătoare dintre Rosemary și Fern, acel twist neașteptat despre care vă povesteam, stilul impecabil în care a fost scrisă cartea... și lista poate continua;

  • Recomandari

    Iubitorilor de animale, în primul rând, dar și celor interesați să citească o poveste minunată despre o familie disfuncțională și extrem de ciudată.


 

Cavalerii Pardaillan Vol 3

Titlu: Cavalerii Pardaillan Vol 3
Autor: Michel Zevaco
Rating:
Editura: Litera
Anul aparitiei: 2015
Traducere:
Numar pagini: 432
ISBN: 978-606-741-434-9

Cavalerii Mesei Rotunde, filme și seriale TV, cărți și jocuri de strategie; cultura populară este plină de povești cu și despre cavaleri. Aceștia au fost considerați forța supremă pe câmpul de bătălie timp de secole și nimic nu lăsa să se înțeleagă că vor putea fi înlocuiți vreodată, dar vremurile s-au schimbat. În prezent, cei mai mulți „cavaleri” au primit acest titlu datorită contribuțiilor aduse societății. Multe dintre ordinele cavalerești care există astăzi au fost create după Evul Mediu cu scopul decorării celor care se remarcă în comunitate.

Aventurile cavalerilor Pardaillan continuă, de acestă dată cu și mai multe conspirații periculoase, momente de cumpănă în care tatăl și fiul jonglează cu destinul și trec dintr-o tabără în alta pentru a se salva. Însă, în ciuda acestor neplăceri, cei doi rămân fideli idealurilor dreptății și, în sfârșit, cunosc dragostea.

CITEȘTE RECENZIA INTEGRAL

  • Plusuri

    Lectură facilă, rapidă, antrenantă și amuzantă.

  • Minusuri

    Stilul nu este extrem de original și nu se pretează la categoria „Mari opere ale literaturii universale”.

  • Recomandari

    Pentru pasionații de aventură, istorie și... dragoste. :)


 

Anamneza

Titlu: Anamneza
Autor: Ana Săndulescu
Rating:
Editura: Herg Benet
Anul aparitiei: 2015
Traducere:
Numar pagini: 214
ISBN: 978-606-8530-94-9

Adolescența este o vârstă a schimbărilor, a răzvrătirii și a experimentelor, atunci când fiecare dintre noi are impresia că este regele lumii și că nimic rău nu i se poate întâmpla sau, dimpotrivă, că absolut toată lumea are ceva împotriva lui și că indiferent ce ar face nu poate mulțumi pe nimeni.

Ana Săndulescu scrie despre această perioadă cu naturalețe, respect și o fărâmă de nostalgie, creionând perfect viața unei adolescente cu frământări pe care adulții poate că le-ar considera puerile. Impactul emoțional al cărții poate fi diferit de la persoană la persoană, dar nu cred că o să se găsească un cititor care să spună cu mâna pe inimă că Anamneza nu l-a făcut să simtă nimic.

CITEȘTE RECENZIA INTEGRAL

  • Plusuri

    Stilul de scriere, cuvintele alese pe sprânceană pentru a transmite cât mai multă emoție și „fragmentarea” paragrafelor sau capitolelor, care face din Anamneza o carte extrem de ușor de citit.

  • Minusuri

    Din nefericire, nici personajele, dar nici întâmplările prin care acestea au trecut nu au rămas cu mine după ce am închis cartea.

  • Recomandari

    Iubitorilor de literatură română contemporană.


 

Sociologia mișcărilor sociale. De ce se revoltă oamenii

Titlu: Sociologia mișcărilor sociale. De ce se revoltă oamenii
Autor: Ionel Nicu Sava
Rating:
Editura: Nemira
Anul aparitiei: 2014
Traducere:
Numar pagini: 320
ISBN: 978-606-579-904-2

Caracterizată ca o formă deschisă, spontană, neorganizată de rezistență, nesupunere a unor grupuri umane împotriva puterii de stat, revolta, este, din păcate, ceva cu care ne confruntăm din ce în ce mai mult în viețile noastre. Fie că este vorba despre o mișcare de atragere a atenției asupra unui subiect de interes general sau ceva pur politic, revolta a fost și va rămâne cel din urmă, dar și cel mai de efect strigăt al omenirii.

Structurată pe 7 capitole, cartea lui Ionel Nicu Sava este, în primul rând, o lucrare deosebit de accesibilă publicului larg și poate face în așa fel încât până și cineva fără pregătire sau interes în domeniul sociologiei, politicii sau a psihologiei maselor să ajungă să înțeleagă subiectul, acest adevărat fenomen al zilelor noastre: revolta.

CITEȘTE RECENZIA INTEGRAL

  • Plusuri

    Lucrarea de față este foarte importantă pentru că subiectul acesta nu a mai fost tratat până acum atât de amplu, deși este, în mod clar, unul de interes și de actualitate. Ușurința cu care poate fi citită și înțeleasă, o face foarte valoroasă.

  • Recomandari

    Deși poate fi citită și înțeleasă și de un novice, lucrarea se adresează, de fapt, celor care fie s-au specializat, fie urmează să o facă, în domeniul sociologiei mișcărilor sociale.






Acest articol are 1 COMENTARIU. Spune-ti parerea!

  1. Zina spune:

    Chiar dacă sunt desueți, iubim în continuare cavalerii! Care dintre noi, femeile, nu l-am visat pe al nostru venind călare pe un cal alb?! ☺

    raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro